14 September 2012

Wang Polimer Boleh Luntur?

Saya ada terbaca beberapa post di Facebook berkenaan wang polimer Malaysia siri baharu yang luntur warnanya apabila direndam ke dalam cecair peluntur (lebih dikenali sebagai clorox). Ini adalah contoh gambar yang saya ambil daripada hasil experiment saya.

Wang Polimer RM1 luntur

Nampak gayanya, wang polimer kita memang senang luntur warnanya (jika direndam ke dalam peluntur - namapun peluntur, memang akan luntur). Tapi, ini tidak bermakna wang polimer kita tidak berkualiti.

Ada sesetengah pihak cuba mengatakan bahawa pihak kerajaan sudah tiada modal untuk mencetak wang kertas. Itu tidak benar sama sekali.

Mencetak wang polimer adalah 2 kali lebih mahal berbanding mencetak wang kertas. Banyak faedahnya wang polimer berbanding wang kertas (saya akan terangkan pada post yang akan datang).

Kadang-kala,  kita terlupa untuk mengeluarkan semua wang kita dari poket ketika hendak membasuh pakaian.

Jika anda mendapati wang kertas/polimer anda rosak, anda boleh menukar wang polimer tersebut di mana-mana cawangan Bank Negara Malaysia di Johor Bahru, Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Kuala Terengganu, Kota Kinabalu dan Kuching.

2 comments:

kurosagi said...

nice jobs bro~ i am thinking writing about banknotes security features of the new banknotes~ kasi ajar sikit budak2 bodoh yang tau kejenye menghina hasil peluh orang lain~ i am Kurosagi Nantoka~ dalam facebook, you know who am i already~ :D

Muhammad Zulhilmi said...

Yeah, kita kasi ajar sama diaorg! Semua tak kena. Tapi, penakut! Yeah, i kenal u... hahahahahahaa

Coming soon, security feature on polymer banknotes =D

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...