30 November 2014

TERKINI! Borang Khas Untuk Sampul dan Kotak Prabayar PosLaju

Pos Malaysia telah memperkenalkan borang berwarna ungu (purple) - khas untuk penghantaran dokumen dan bungkusan yang menggunakan sampul dan kotak prabayar PosLaju.


Borang edisi lama (berwarna oren) masih boleh digunakan untuk penghantaran dokumen dan bungkusan yang tidak menggunakan sampul dan kotak prabayar PosLaju.

Maknanya, untuk dokumen yang menggunakan sampul surat biasa dan bungkusan yang dibalut dengan kertas pembalut masih boleh menggunakan borang jenis lama.

Saya dimaklumkan mengenai hal ini oleh salah seorang pegawai PosLaju semasa sedang membuat serahan di kaunter Pusat PosLaju Skudai (bersebelahan dengan Pejabat Pos Skudai) hari ini.

Borang hanya diberi mengikut jumlah sampul/kotak yang dibeli. Contohnya, sekiranya anda membeli 5 sampul surat prabayar PosLaju, anda akan menerima 5 helai borang berwarna ungu.


Sekiranya borang anda tidak boleh digunakan (salah tulis, terkoyak atau rosak), jangan dibuang. Sebaliknya, sila kembalikan ke kaunter untuk mendapatkan borang yang baru.

Pos Malaysia berbuat demikian kerana telah berlaku beberapa kes pemalsuan sejak akhir-akhir ini yang melibatkan sampul prabayar PosLaju - sila rujuk 'Waspada Sampul Prabayar PosLaju Palsu'.

Sekiranya anda mempunyai apa-apa soalan atau pertanyaan, sila hubungi Pos Malaysia di 1-300-300-300 atau hantarkan emel anda di care@pos.com.my.
No comments:

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...