05 June 2014

Cara-Cara Menyemak Ketulenan Wang Kertas RM50

Baru-baru ini, berita mengenai sindiket pemalsuan dan pengedaran wang kertas palsu kepada peniaga-peniaga pasar malam sedang menjadi bahan bualan orang ramai di media sosial.

Berikut merupakan TIPS dan CARA yang mudah dan pantas untuk mengenalpasti sama ada wang kertas RM50 yang anda ada merupakan wang kertas yang asli atau tidak.

Kebanyakkan ciri-ciri keselamatan yang ada pada wang kertas RM50 ini ada pada kesemua mata wang Malaysia yang lain. Jadi, anda boleh menyemak wang-wang yang berdenominasi lain juga.

Sekiranya anda mendapati bahawa permukaan wang kertas tersebut licin, warnanya pudar dan sesetengah perkataan tidak jelas, sila semak wang anda berdasarkan maklumat tambahan di bawah.


1- Potret Tera Air (Watermark Portrait)

Apabila wang kertas dihalakan ke arah cahaya, potret Seri Paduka 
Baginda Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Rahman Ibni Almahrum Tuanku Muhammad dengan kesan 3-Dimensi akan jelas kelihatan beserta 
angka '50' di bawahnya.2- Jalur Hologram (Holographic Stripe)
Angka '50' dan imej 'Bunga Raya' akan berubah warna dan corak apabila
wang kertas disengetkan sedikit.3- Imej Pendam Pelbagai Warna (Multi-Color Latent Image)
Angka '50' akan jelas kelihatan apabila wang kertas ini disendengkan dan diputarkan.


4- Benang Keselamatan dengan Warna Ubah-Ubah 
Benang sekuriti ini 'ditanam' di dalam wang kertas. Apabila wang kertas ini dihalakan ke arah cahaya, satu jalur lurus dengan perkataan 'BNM RM50' akan jelas kelihatan - dan akan berubah warnanya apabila disengetkan (daripada merah/coklat kepada hijau).


Untuk mendapatkan kepastian dengan lebih mendalam, anda boleh menggunakan beberapa alatan yang sering digunakan di kedai-kedai runcit, pengurup wang berlesen dan di kebanyakan stesen pam minyak. Peralatan yang saya maksudkan ialah lampu ultra-ungu (UV Light) atau lebih dikenali sebagai Money Detector dan kanta pembesar.

1- Tulisan Mikro (Micro-Lettering)
Tulisan-tulisan mikro (kecil) dapat dilihat dengan jelas di bawah kanta pembesar

2- Benang Fiber Keselamatan (Security Fibre) 
Apabila disuluh dibawah lampu UV, benang-benang fiber yang halus ini dapat dilihat dalam 3 warna iaitu merah, biru dan kuning.
3- Imej, Teks dan Elemen Berpendaflour Dwi-WarnaNo comments:

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...